DANİMARKA
Danimarka Vizesi Nasıl Alınır?
Danimarka vizesi başvuruları Danimarka Konsolosluk bünyesinden yapılabilmektedir. Uzun süreli Danimarka vizesi almak için Danimarka Konsolosluğu’ndan başvuru yapılırken, kısa süreli Danimarka vizesi için Danimarka Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş vize merkezleri ile başvuru yapılabiliyor.
Danimarka Vize Ücretleri
Danimarka vize ücretlerinde vize türüne göre değişiklik görmek mümkündür. Kısa süreli ya da uzun süreli olan vizeler için işlem ücretleri farklıdır. Aynı zamanda yaş faktörü de fiyatı belirlemektedir. Danimarka harç ücretleri Danimarka Başkonsolosluğu tarafından belirlenmektedir.
Danimarka Vize Başvuru Formu
Danimarka Konsolosluğu tarafından hazırlanmış vize Danimarka başvuru formu, olması gereken zorunlu evraklar arasındadır. Danimarka vize başvuru formunun İngilizce ya da Danca doldurulması gerekiyor. Büyük harflerle ve tükenmez kalemle doldurulmalı ve başvuru evraklarıyla sunulmalıdır. Başvuru formunu doldurmak tek başına Danimarka vizesi almak için yeterli değildir. Tüm evrakların tam ve uygun olması gerekir. Bilgilerdeki yanlışlık ya da hata, vizenin olumsuz sonuçlanmasına neden olur.
Danimarka Konsolosluğu Hakkında
İstanbul Şişli’de bulunan Danimarka Başkonsolosluğu, kısa süreli vize başvurularını, başvuru merkezlerince yapılan başvuruları kabul ediyor. Dolayısıyla direkt yapılan başvurular alınmıyor. Uzun süreli vize başvurularında ise başvuruları kabul edebiliyorlar. Danimarka vizesinin sonuçlanmasında karar yetkisi Danimarka Konsolosluğu’dur.
Danimarka Vize Süresi
Danimarka vize başvurularını yapmak adına yapılan evrak hazırlığı ve randevu ile 7-10 iş günü içerisinde vizenin sonuçlandığını görebilmek mümkün olmaktadır. Ek evrak istenmesi halinde ise bu süreler değişebilir. Danimarka seyahati için yapılmış olan planı bu sürelere uygun olarak ayarlamak önemlidir.
Danimarka Vizesi ve Schengen Bölgesi’nde Kalış Süresi
Danimarka vizesinde giriş ve kalış süreleri bulunuyor. Schengen bölgesinde kalmak için verilen süre en fazla 90 gündür. Vize üzerinde bulunan etiket, ne kadar izin verildiğini gösterir. Bu nedenle bu süreler değişebilir. İzin süresini geçiren ve daha uzun süreli izinsiz kalan kişiler için hukuki yaptırımlar uygulanır. Bu şekilde daha sonra alınacak vizelerden ret alma olasılığı artar. Seyahat planında Schengen Bölgesi’nde yer alan bir ülkeye seyahat var ise en fazla kalınacak ülkenin belgelendirmesi gerekir.
Danimarka Vizesi ve Yeşil Pasaport
Yeşil pasaport, Danimarka ve diğer Schengen ülkelerine vizesiz olarak seyahat edilmesini sağlar. 90 gün en fazla kalış süresi olup, pasaportun seyahatten sonra 3 ay geçerlilik şartını taşıması gerekir. Pasaport sürelerini seyahatten önce planlamak önemlidir. Pasaport süresini uzatmak için Türkiye’ye gelmek zorunludur.
Tek Girişli Danimarka Vizesi İle Danimarka’ya Tekrar Gitmek
Tek girişli vize türünde adından anlaşılacağı üzere bir kez geçiş hakkı vardır. Çıkış yapıldığında ise çıkış yapılan tarih vizenin bitimini göstermektedir.
- Tek girişli bir vize ile çıkış yapılmadığı sürece, verilen süre boyunca Schengen Bölgesi’nde seyahat edilebilir.
- Çok girişli Danimarka vizesi ile vize etiketinde yer alan kalış süresine kadar giriş çıkış yapılabilir.
- Süre var ise ikinci kez Danimarka’ya gidilebilir.
- Giriş yapıldığında vize süresi başlar, çıkış yaptığınızda vize süresi biter.
Bunun için öncelikle pasaport geçerlilik süresi, vize izin süresi ve kalış süresi önemlidir. İkinci kez tekrar Danimarka’ya gitmek isteyen kişiler süre dâhilinde Danimarka’ya giriş yapabilir. Vize bitimi ise ikinci kez Danimarka’dan çıkış yapılmış olduğu süreyi kapsar. Danimarka vize izin zamanlarına uyuldukça vize başvuruları olumlu sonuçlanacaktır.
Kuzey Avrupa topraklarında yer alan ve adalarıyla ünlü olan Danimarka, insanların Danimarka vize başvurusu ile ziyaret ettiği ülkeler arasında yer almaktadır. AB üyesi olan ülke AB üyesi ülke ve Schengen bölgesi vatandaşlarının ülkeye vizesiz veya Schengen vizesiyle girişine imkan sunmaktadır. Ancak bu iki ülke sınıfına girmeyen kişilerin Danimarka’ya gidebilmek için mutlaka ama mutlaka Danimarka vize başvurusu yapması gerekir. Türk vatandaşlarında ise hizmet, hususi ve diplomatik pasaportu olanların vize zorunluluğu yokken bordo pasaporta sahip olanların vize zorunluluğu var olmaktadır.
Danimarka Vize Başvuru Detayları Nelerdir?
Danimarka vize başvuru detayları vize almak isteyen kişiler tarafından merak edilir. Danimarka vizesi için başvurular İstanbul Danimarka Başkonsolosluğu, Danimarka Ankara Büyükelçiliği ve bu kurumlar tarafından yetki verilen vize başvuru merkezlerine yapılır.
Danimarka vizesi için başvuru yapılması düşünülüyorsa şu adımların uygulanması gerekir.
- Alınacak vize türünün belirlenmesi
- Vize başvuru formunun doldurulması
- Danimarka vize randevusunun alınması
- Danimarka vize evraklarının hazırlanması
- Randevuya katılma
- Vize ücretlerini ödeme
- Vize evraklarının teslim edilmesi
- VIS aracılığıyla parmak izi verilmesi
Bu aşamalar tamamlandıysa eğer geriye yapılması gereken tek şey onay sürecini beklemek olacaktır. Bu sürecin durumunu online olarak takip edebilir ve onay almak durumunda pasaport teslim alınabilir.
Danimarka Vizesi Başvuru Evrakları Hangileridir?
Danimarka ziyareti için gerekli görülen Danimarka vizesi başvuru evrakları, randevu sonrasında hazırlanabileceği gibi randevudan önce de hazırlanabilir. Bu sayede evrakların yeni olması gerektiğinden evrakların yetişmemesi gibi sorunlarla karşılaşılmaz.
Danimarka vizesi randevusunda teslim edilecek evraklar şunlardır;
- Yurda giriş çıkış belgesi (Verilmesi zorunlu olan bu belge Emniyet Müdürlüğü veya e-devlet portalı üzerinden alınabilir)
- Vize başvuru formu (Doldurulmuş ve imzalanmış)
- Pasaport (Seyahat sonrasında da 3 aylık geçerliliği olmalı ve 2 boş sayfası bulunmalı)
- Kimlik fotokopisi
- Vize talep dilekçesi
- Biyometrik fotoğraf (3,5×4,5 cm ölçülerinde ve 2 adet)
- Aktif olan banka hesabının son 3 aylık dökümü
- Uçak bileti ve rezervasyon belgeleri
- Otel ve konaklama rezervasyon belgeleri
- Nüfus kayıt örneği
- Başvuru sahibinin vize sonunda ülkesine döneceğini taahhüt eden belge
- Seyahat için yaptırılan seyahat sağlık sigortası (30 bin Euro teminatı olmalı)
- Finansal durumu gösteren belgeler
Bu belgelerin doğru olması ve en az 3 ay önce alınmış olmaları önemlidir. Aksi takdirde Danimarka vizesi başvuru iptali gerçekleşebilir. Ayrıca bu belgelerin dışında vize çeşidine göre Danimarka’ya gitmek için uygun olunup olunmadığını kanıtlayacak belgelere ihtiyaç duyulur.
Danimarka Vize Başvuruları İçin Parmak İzi Verme Zorunluluğu Bulunuyor Mu?
Danimarka vize başvuruları için parmak izi verme zorunluluğu vardır. Bu nedenle vize için başvuru yapan kişiler konsolosluklarda vize bilgi sistemi aracılığıyla parmak izlerini verirler. Normal şartlarda ülkeler diğer ülkelerde verilen parmak izlerini kabul ederler ancak Danimarka için mutlaka vizeye özel olarak parmak izinin verilmesi gereklidir. Verilen parmak izi 5 yıl boyunca geçerli olur. Zorunlu olan bu işleme 6 yaş altındaki çocuklar tabi değildir.
Danimarka İçin Alınabilecek Vize Çeşitleri Nelerdir?
Danimarka ülkeye giriş yapacak yabancıların vizeler aracılığıyla girişine imkan verir. Bu imkan doğrultusunda ülkeye giriş amacına uygun vizelerden yararlanılır.
Danimarka için alınabilecek vize çeşitleri şunlardır;
- Aile ziyareti vizesi
- Turistik vizesi
- Ticari vizesi
- Eğitim-araştırma vizesi
- Transit vizesi
- Şoför vizesi
- Konferans, kültür ve spor vizesi
- Çalışma vizesi
- Aile birleşimi vizesi
Aile birleşimi ve çalışma vizeleri uzun süreli vizeler olurken transit, şoför, eğitim, aile ziyareti ve diğer vizeler kısa süreli vizelerdir. Kısa süreli vizeler genel olarak Schengen vizesi olarak da anılırlar.
Danimarka Vize Onay Süreci Ne Kadar Sürer?
Danimarka vize onay sürecinin başlaması için Danimarka vize başvuru aşamalarının eksiksiz olarak tamamlanmış olması gerekir. Böylelikle konsolosluk görevlileri verilen evrakları ve başvuru sahibinin durumunu inceleyerek onay işlemini tamamlarlar. Onay süreci yaklaşık 7-12 gün sürer. Vizenin onaylandığı konsolosluğa ait web sitesinden öğrenilirken pasaportlar da onayın ardından teslim alınabilir.
Vize onay işleminin 12 gün içinde sonuçlanacağına dair kesin bir durum yoktur. Resmi tatiller, konsolosluk yoğunluğu ve yapılan incelemeler sebebiyle onayın verilmesi uzayabilir. Bu nedenden dolayı Danimarka vize başvurusu seyahatten 1-3 ay önce yapılmalıdır.
Danimarka’yı ziyaret etmek ve sorunsuz şekilde ülkeye girmek için Danimarka vize randevu adımının gerçekleştirip gerekli süreç sonrasında vize alınması talep edilmektedir. Vize almak zorunda olan Türk vatandaşları ise yeşil pasaportu veya geçerli vizesi olmayan kişiler olmaktadır. Umumi pasaport sahiplerinin Danimarka vize randevu ile birlikte evrakların toplanması aşamasından oluşan başvuruları takip etmesi çok önemlidir. Aksi durumda seyahatleri ile alakalı çeşitli sorunlar yaşama olasılığı yüksektir. Ertelenme, vizenin yetişmemesi veya seyahatin tamamen iptal edilmesi gibi olasılıklar ile karşı karşıya kalmamak adına yapılması gereken Danimarka vize randevusunun alınması ve evrakların bir araya toparlanmasıdır. Bu aşamada vizenin yetişmesi adına süre ayarlaması da yapılmalıdır.
Danimarka Vize Randevusu Nedir?
İlk olarak vize alma zorunluluğunun olduğu doğrulanıp yapılması gereken Danimarka vize randevusu konusunda bilgi edinmek olmalıdır. Birçok insan vize için görüşmeye gidip gidilmeyeceği konusunda kararsızlık yaşayabilir.
Bunun ayrımını yapmak adına bazı detaylara bakmak yeterlidir:
- 2014 yılından sonra herhangi bir Schengen vizesi almış olup olmamak,
- Parmak izi vermiş olup olmamak,
- Bir ülkeye giriş yapmış olup olmamak önemlidir.
Avrupa birliği bağlantısı olan ülkeler olmasından dolayı Danimarka da Schengen vizesi olanların ve parmak izi veren kişilerin yeniden parmak izi vermesini istemez. Bu durum da konsolosluk ile görüşmek ve parmak izi vermek gerekmediği anlamına gelir. Konsolosluğun amacı birliğe bağlı şekilde ülkesine giriş yapan kişinin sorun çıkarma ihtimali olduğunda bununla alakalı gereken bilgilere sahip olmasıdır. Böylece ülkesinin bütünlüğünü ve yararını korumuş olur.
Danimarka Vizesi Randevu Adımı Sonrası Ne Olur?
Evrakları bir araya getirmek için önce konsolosluğun istediği evraklara bakılmalıdır. Bu evraklar genel anlamda pasaport, kimlik fotokopisi, resim, eski vizeler, tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ve banka dökümlerinden oluşur. Ek olarak dilekçe ve başvuru formu ile evrakların tamamlanması gerekir. Evraklar tamamlandıktan sonra da mesleğe bağlı olarak mali durumu gösteren evrakların verilmesi istenir. Çünkü ülkede kalmayacağı ve mali olarak bu seyahatin karşılanabileceği konusunda sorun olmaması istenir. Tamamlanan evraklar Danimarka vizesi randevu zamanına göre konsolosluğa teslim edilir. Parmak izi vermek gerekmediğinde sadece sıra geldiğinde evraklar teslim alınır ve başvuru bedelinin yatırılması istenir. Aksi durumda parmak izi ve başvuru bedeli yatırılması işlemi yapılır. Vize için gereken son adım da tamamlanmış olur.
Evrakların teslim edilmesinden sonra beklenmesi gereken aşama sonuçtur. Danimarka vizesi randevu ile başvuru tamamlanmış olur. İnceleme ile olumlu veya olumsuz şekilde sonuç alınması beklenir. Olumlu olduğunda vize işlenir ve pasaport sahibine yollanır. Olumsuz olması red alındığı ve ülkeye giriş için gereken yeterliliğe sahip olunmadığı anlamlarına gelir. Bu duruma gelmemek için istenen evrakların titizlikle sağlanması, randevuya geç kalınmaması, ek evrak talep edildiğinde verilmesi önemlidir. Dilekçede verilen bilgilerle evrakların durumu uyuşmalıdır. Seyahati karşılayacak mali yeterlilik olması ülkede yaşamak için kalınmayacağı ve geri dönüleceği anlamına geleceğinden mali kısmı da unutmamak önemlidir.
Schengen yani Avrupa Birliği ülkelerinden bir tanesi olan Danimarka’ya gitmek için vize almak isteyenler Danimarka vize işlemleri noktasında bilgi sahibi olmak isterler. Transit, aile, turizm veya iş amacıyla almak istenilen vizeler için diğer Schengen ülkelerinin uyguladığı adımlara benzer süreçlerin takip edilmesi gerekmektedir. Bunun anlamı vizenin alınması için umumi pasaport sahiplerinin ve geçerli vizesi olmayanların evraklarının toplaması ve randevu alınması gerektiğidir.
Birebir görüşmeye çağırma ve seyahatle alakalı bilgi alma konusunda net bir açıklaması söz konusu olmamakla birlikte diğer Schengen birliği ülkelerinden vize alırken verilmiş olan parmak izini yeterli de görülebilir. Yeşil pasaport sahibi olmak veya diğer ülkelerden olsa da Schengen vizesinin çok girişli ve yeterli sürede olması da vize alma zorunluluğunu ortadan kaldırır. Vize adımlarını takip etmesi gerekli olanlar bordo pasaport sahipleridir.
Danimarka Vize İşlemleri Nasıl İlerler?
Danimarka vize işlemleri için ilk olarak gereken evrakların neler olduğunu öğrenilmelidir. Evraklar birçok açıdan değişiklik gösterebilir. Genelde temel sayılan bazı evrakların yanına meslekle alakalı evrakların eklenmesi şeklinde ilerler.
Temel evraklar:
- Süresi yeterli pasaport
- Şartlara uygun vize fotoğrafı
- Eski vizelerin resimleri
- Kimlik fotokopisi
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Banka dökümleri şeklinde sıralanabilir.
Bunlar temel evraklardır. Ek olarak devlet memurlarından izinli olduklarına dair yazı, öğrencilerden öğrenci belgesi, emekliden emekli aylık belgesi, çalışandan maaş dökümü, işverenden vergi levhası gibi çeşitlilik gösteren ek evraklar da istenir. Danimarka vize işlemleri ile tamamlanan bu belgelerin konsolosluk sitesinden kontrol edilmesi de önemlidir.
Vize Konusunda Nelere Dikkat Edilir?
Evrakların tamamı ülkeye neden gidileceği ve neden dönmek zorunda olunduğuyla alakalıdır. İnceleme sırasında evrakların doğru şekilde sunulması güvenilir bir başvuru süresi olacağını ifade eder. Soru işareti oluşmasına neden olacak bir bilgi veya eksik bir belge olması sürecin olumsuz şekilde değerlendirilmesine neden olur. Bundan dolayı mutlaka istenenler yerine getirilmelidir. Verilen randevuya bağlı şekilde parmak izi verilmiş olma halinde yeniden çağrılmak gerekmez. Ama konsolosluk yeniden değerlendirme için çağırma veya ek belge isteme hakkına da sahiptir. Olumlu veya olumsuz şekilde Danimarka vize işlemleri süreci sonunda değerlendirme yapılır ve yazılı şekilde bilgi verilir.
Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerin kurmuş olduğu birliğin önemli parçalarından biri olan Danimarka ülkesine gitmek için yapılması gereken Danimarka vize evrakları listesinin toparlanması ile birlikte bilgi sahibi olarak vize zorunluluklarına hakim olmaktır. Diğer Schengen ülkelerinde de uygulandığı üzere yeşil pasaportu olan, geçerli Schengen vizesi bulunan kişilerin vize alması zorunlu değildir. Umumi yani bordo olarak adlandırılan pasaport türünü kullananların alması gereken vize için de Danimarka vize evrakları listesine bakılması gerekir. Bu evrakların turistik veya aile ziyareti nedeniyle yapılması bile evrakların farklı olmasına neden olur. Bunun dışında mesleki farklılıklar da istenen evrakların niteliğinin değişmesini sağlar.
Danimarka Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nasıl Hazırlanır?
Evrakların hazırlanması konusunda gereken adımlar takip edilmelidir. Danimarka vizesi için gerekli evraklar ilk olarak temel zorunlulukları yerine getirmeyi zorunlu kılar.
Bunun anlamı:
- Pasaport
- Eski vizelerin resmi,
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Güncel banka dökümleri, şeklinde düşünülebilir.
Bunların yanında eklenecek olan evrakları meslek durumu belirler. Amaç mesleği yapmak için ülkeye geri dönüleceği ve Danimarka ziyaretinin mali olarak kişiyi yormayacağı konusunda emin olmaktır.
Danimarka Vizesi Gerekli Evraklar ve Randevu Aşaması
İstenen Danimarka vizesi gerekli evraklar konusunda mesleğe bağlı olanlar da tamamlanmalıdır. Bunun dışında yapılması gereken artık vize randevusu almaktır. 2014 yılında geçilen ve parmak izinin kayıt altına alınmasını zorunlu kılan Schengen kuralları dahilinde bu işlem yapılmadıysa konsolosluk görüşmeye çağıracaktır. Ama yapmış olmak durumunda yeniden parmak izi vermek gerekmez. Buna göre randevu almaya dikkat edilmelidir.
Danimarka Vizesi İçin Gerekli Belgeler Vize Almayı Garantiler mi?
İstenmiş olan Danimarka vizesi için gerekli belgeler ve eksiksiz temini vize almanın garanti olduğu anlamına gelmez. İstenen evrakların tamamlanması ve yollanması konsolosluğun değerlendirme yapmasını sağlar. Değerlendirme sonucunda verilen evrakların doğru olduğu ve ülkede kalmak için olasılığın düşük olduğu anlaşılmalıdır. Güvenlik de oldukça önemli bir kriterdir. Danimarka vize işlemleri tamamlandıktan sonra olumlu olması halinde vize pasaporta işlenir. Olumsuz olduğunda ise itiraz etme durumuna yer veren açıklama ile birlikte pasaport yeniden yollanır. Bu aşamada da olumsuz sonuçlanma ihtimali yüksek olacağından en başından dikkatli olmak önemlidir.