İSVEÇ
İsveç Vizesi Başvurusu
Birkaç farklı firma aracılığıyla ya da direkt olarak İsveç vizesi başvurusu alan resmi adres üzerinden yapılabilen başvurular, online olarak yapılıyor; daha sonra ise yüz yüze görüşme sağlanıyor. Online olarak alınan randevu ile başlayan İsveç vize başvuru süreci, gerekli belgeleri toplama ve hazırlama ile birlikte; verilen formu doldurma ile devam ediyor. Gerekli koşulları yerine getirdikten ve belgeleri hazırladıktan sonra, ayarlanan randevu tarihinde, belirlenmiş olan İsveç Konsolosluğuna/Büyükelçiliğine gitmek ve ilgili vezneye ulaşmak gerekiyor. Randevu ile beraber görevli personel gerekli belgeleri ve başvuru formunu talep edecek, ardından ödenmesi gereken ücretleri bildirecektir. Ücret ödemesi gerçekleştikten sonra size fatura verilecek ve başvuran tarafında işlemler son bulacaktır. Daha sonrasında ise İsveç vize başvurusu için süreci işleyecek ve sonuçlar dijital olarak bildirilecektir.
İsveç’e Vize Nasıl Alınır?
Eğer İsveç’e vize almak isteniyorsa, ilk olarak gidiş amacı belirlemeli ve bu doğrultuda bir vize başvurusu yapılmalıdır. Vize türü belirlenirken, İsveç dışında başka bir Schengen ülkesine gidip gitmeyeceği göz önünde bulundurmalı; ne kadar süre ile kalacağı net bir şekilde belirlenmelidir. Eğer 90 günden az kalmak planlanıyor ve diğer Schengen ülkelerine de gitmek düşünüyorsa, Schengen vizesine başvurmak gerekiyor. Turistik amaçlar ile daha az süre kalmak kaydıyla gitmek düşünülüyorsa, turist vizesine; iş amaçlı gitmek düşünülüyorsa, ticari/konferans vizesine başvurulmalıdır.
Vize tipi belirlendikten sonra, vize başvurusu için gerekli olan formu edinmek gerekiyor. Bu form resmi vize başvuru adresinden veya çeşitli aracı firmaların İnternet siteleri üzerinden edinilebilir. Edinilecek bu formu eksiksiz bir şekilde doldurmak ve İsveç vize randevu gününde ilgili çalışana teslim etmek gerekir. Bu sayede İsveç’e vize başvurusu başlayacaktır.
İsveç İçin Vize Çeşitleri Neler?
Birçok farklı amaç ile gidebilecek olan İsveç, genellikle turistler tarafından ziyaret ediliyor. Mimari yapısı ve kültürel dokusunun çeşitliliği nedeniyle daha çok turistik amaçlar için ziyaret edilen bu ülke, diğer amaçlar doğrultusunda da ziyaretler alıyor.
Ülkeyi ziyaret amaçlarına göre alınabilecek İsveç için vize çeşitleri şu şekilde;
- Turist vizesi
- Ticari/konferans vizesi
- Aile/arkadaş ziyareti vizesi
Bu vize çeşitleri arasından gidiş amacınıza göre bir seçim yapılabilir. Ayrıca İsveç’e aktarmalı olarak gitmek planlanıyorsa, aktarmalı olarak gidecek ülkenin transit vizesi isteyip istemediği de kontrol edilmelidir.
İsveç Vizesi Almak İçin Görüşme Öncesi Ne Yapılmalı?
İsveç vizesi için başvuru ile beraber birtakım şartları yerine getirmek gerekir. Bu şartlardan ilki vize başvuru formunun doldurulmuş olması, ikincisiyse ücretin ödenmiş olmasıdır.
Ayrıca minimum 5000 Türk Lirası olan bir hesabın olması ve hesabın son üç aylık hareketlerinin belgelenmiş olması da gerekiyor. Bu onay aşamasında avantaj sağlamakla birlikte, sigorta konusuna da dikkat etmek büyük önem arz ediyor. Çünkü vizelerin onayında en çok kişilerin sigortalarına ve banka hareketlerine dikkat ediliyor.
Ayrıca en az 30.000 Euro teminatlı Schengen seyahat sağlık sigortası poliçesi yaptırmak, vize veren tarafından halihazırda zorunlu tutuluyor.
İsveç Vizesi Alımı İçin Hangi Belgelere İhtiyaç Duyuluyor?
Başvuru sürecinde İsveç vizesi için gerekli evraklar bir araya getirilmeli ve başvuru esnasında düzenli bir şekilde teslim edilmelidir. İhtiyaç duyulan belgeler, vize türüne göre değişkenlik göstermekle beraber, genel olarak sabit tutuluyor. Fakat bazı durumlarda farklı belgeler de talep edilebiliyor.
Genel olarak talep edilen belgeler ise şu şekilde;
- Vize başvuru formu (doldurulmuş ve imzalanmış şekilde)
- Pasaport (dönüş tarihi sonrası en az 3 ay daha geçerli olmalı ve en az iki boş sayfası olmalıdır)
- 35 x 45 boyutlarda biometrik fotoğraf
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Sağlık sigortası ile ilgili belgeler
- Gidiş / geliş randevuları ile beraber konaklama ve diğer randevuların faturaları
- SGK hizmet döküm belgesi
- Tam nüfus kayıt örneği
Bu belgeler alınacak olan vize tipine göre değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden başvuru öncesi konsolosluk ile iletişime geçmek ve bilgi almak gerekebilir.
İsveç Vizesinde Onay Süreci
Gerekli belgelerin eksiksiz bir şekilde teslimi ve şartların uygun olması ile beraber; kısa süre içerisinde başvuru sonuçlanacaktır. Eğer belgeler ile ilgili veya başvurucu ile ilgili herhangi bir sorun saptanmaz ise, vize başvurusu büyük ihtimal ile onaylanır. Onay işlemi sonrasında, eğer kurye ile teslimat seçeneği seçildiyse, İsveç vizesi için onay almış pasaport adrese gönderilir.
İsveç’e gitmeyi planlayan AB üyesi olmayan ülkelerin ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İsveç’e gidebilmek adına İsveç vize başvurusu ile birlikte vize sahibi olmaları zorunludur. Türk vatandaşlarında vize zorunluluğu bordo pasaportlu olanlar için geçerli olmaktadır. Vize alma zorunluluğu bulunan kişiler İsveç vize başvurusu sayesinde vize sahibi olabilirler. Sahip oldukları bu vize sayesinde de 90 gün veya daha uzun süreli (vize türüne göre) olarak İsveç’te kalabilirler.
İsveç Vizesi Başvuru İşlemleri
İsveç vizesi başvuru işlemleri için aracı olmaksızın İsveç Başkonsolosluğu’na başvuru yapmak mümkündür.
Bunun için başvuruda bulunacak kişilerin şu adımları uygulaması gerekir;
- İsveç ziyareti için transit, ticari, turistik, Schengen, ulusal, öğrenci, şoför ve aile ziyareti vize türlerinden birisi seçilmelidir.
- İsveç vizesi standart ve ek belgeleri hazırlanmalıdır.
- İsveç Başkonsolosluğu’ndan vize için randevu alınmalıdır.
- Randevu gününde vize ücreti ödenmelidir.
- Randevu günü hazırlanan standart ve ek vize belgeleri teslim edilmelidir.
- Parmak izi bilgileri verilmelidir.
İsveç vizesi başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra vatandaşların kararı beklemeleri gerekir. Karar kendilerine konsolosluğun web sitesi üzerinden verilebilir. Ayrıca kararın açıklanmasından sonra pasaportları kendilerine gönderilir.
İsveç Vizesi Başvurusu İçin Gereken Evraklar Arasında Neler Vardır?
Vize için birden fazla İsveç vize başvurusu evrağına ihtiyaç vardır.
Bu evraklar;
- İsveç vize başvuru formu
- Sigorta poliçesi (30000 Euro teminatlı ve Schengen ülkelerinin tamamında geçerli)
- Pasaport (6 aydan uzun geçerlilik süresi olan ve 2 boş sayfası bulunan)
- Biyometrik fotoğraf (2 adet, beyaz fonda sade ve yüzü net gösteren, 6 ay içinde çekilen)
- Ulaşım rezervasyonu (uçak gidiş-dönüş)
- Konaklama rezervasyonu (otel veya ev kiralama)
- Banka hesap özeti (3 aylık hesap özeti, 5000 TL nakit bulunan)
- İki taraflı kimlik fotokopisi
İsveç vizesine başvuruda bulunan kişinin reşit olmaması durumunda velisi tarafından verilen muvafakatnamenin belgeler arasında sunulması zorunluluğu vardır. Ayrıca İsveç vize başvurusu için form da anne veya baba tarafından imzalanmalıdır.
İsveç Vizesi Başvuru Formunun Doldurulması
İsveç vizesinin alınabilmesi için olması zorunlu İsveç vize evrakları arasında ilk sırayı İsveç vize başvuru formu alır. Bu formun evraklar içinde bulunmaması başvurunun kabul edilmeme sebebidir. Bu nedenle başvuru formunun edinilerek doldurulması gerekir. Formda 1-11 arasındaki bölümler kişisel bilgileri içerir ve bu bölümler kişisel bilgilerle doldurulur. 12-18 arasındaki bölümler pasaport ve vatandaşlık bilgilerini içerir ve bu bilgilerin eksiksiz doldurulması gerekir.
19-25 arasındaki bölümler seyahat amacı, ev adresi, meslek, iş ve gidilmek istenen ülkelere dair soruları içerir. 26-32 arasındaki bölümler ise davetiye bilgileri, sponsor bilgileri ve mali durum bilgilerini içeren sorulardan oluşur. Bu bölümlerin tamamı doldurulduğunda başvuru yapan kişi imzasını atarak formu tamamlamış olur. Formun İsveççe, İngilizce ve Türkçe doldurulması mümkündür.
İsveç Vizesi Başvurusu İçin Ücretler
İsveç’e gitmek için alınacak vizeler için harç ücreti ve işlem ücretinin ödenmesi gerekir. Bu ücretler kısa süreli olan vize türlerinde sabit bir şekilde belirlenmiştir. Sadece vize merkezlerinin tercih edilmesi durumunda işlem ücretinde değişiklik olabilmektedir. Uzun süreli alınacak İsveç vizelerinde ise vizenin türünde ve süresine göre ücretlerde farklılık görülür.
İsveç kısa süreli vizeleri için vize ücreti yetişkin bireyler için 790 TL, 6-12 yaş çocuklar için 400 TL ve 6 yaşından küçükler için ücretsizdir. Bunun yanı sıra Moldova, Azerbaycan, Ukrayna, Bosna Hersek, Ermenistan, Rusya ve Sırbistan vatandaşlarının vize için ödeyeceği ücret 310 TL’dir.
İsveç Vizesi Başvuruları Kaç Gün İçinde Sonuçlanır?
İsveç vizesi için başvuruları yanlış beyan ve eksik belge bulunmaksızın gerçekleştirildiğinde sonuçlanma süresi 5-7 gün arasındadır. Ancak bu süre araya resmi tatillerin girmesi, ek evrak talebinde bulunulması ve yoğun çalışılan günlere denk gelmesi gibi sebeplerle 7 günden daha uzun olabilmektedir. Bu beklenmedik süre uzamasının yapılacak İsveç seyahatine engel teşkil etmemesi için İsveç vizesi başvuru işlemlerinin seyahatten 15 gün-3 ay öncesine kadar yapılması gerekmektedir.
İsveç seyahatleri gerçekleştirmek için umuma mahsus pasaport sahibi olanlar, yapacakları ziyaret türüne göre İsveç vize randevu ile birlikte başvuruda bulunmalıdır. İsveç vize randevu talebinde bulunulup ve vize başvuru merkezi ya da İsveç Başkonsolosluğundan alınan randevu günü, vize için istenilen tüm belgeler, bizzat başvuru sahibi tarafından teslim edilir.
İsveç Vizesi Randevu İşlemleri
İsveç vizesi randevu talepleri, hem Başkonsolosluğa hem de vize başvuru merkezi olarak hizmet veren aracı kuruma yapılabiliyor. Randevu almak isteyenler, pazartesiden Perşembe gününe kadar saat 14:00 ile 15:00 arasında randevu hakkında bilgi alabiliyor ve talepte bulunabiliyorlar. İsveç vizesi randevu işlemlerini yapmak isteyenler, firma ya da İsveç Başkonsolosluğu internet sitesi üzerinden online form doldurarak, randevu alabiliyorlar.
Vize Başvurusu
Vize başvurusunda bulunabilmek için ilk işlem İsveç vize randevu alma işlemidir. Randevu alındıktan sonra talep edilen vize türüne göre istenilen tüm belgeler, güncel olarak eksiksiz hazırlanır. Randevu günü şahsen başvuru yapılır ve tüm evraklar teslim edilir. Randevu gününde ve saatinde vize başvuru merkezinde hazır olmak önemlidir. Saatinde gitmeyenler, sıraları geçtiği için işlemlerini günün en sonunda yaptırabilecektir. Eksik belge bulunduğunda, vize başvuruları alınmayacaktır. Bunun için randevu alırken, istenilen tüm belgeler ve detayları öğrenilmelidir.
Vize Türleri ve Evrakları
İsveç, Schengen Bölgesi ülkelerinden birisidir ve belirlenen kurallara göre seyahat etmek isteyenler, bazı belgeleri sunarak vize talebinde bulunmalıdır. İsveç vize türleri, turistik vize, ticari vize, aile ziyareti vizesi, öğrenci vizesi türlerinden oluşmaktadır.
Vize başvuru evrakları şunlardır;
- Vize başvuru formu
- Pasaport
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Fotoğraf
- Gelir durum belgesi
- Aile bilgileri formu
İsveç vizesi randevu alımı yapmak isteyenler, online site üzerinden işlem yaparken, kendi adlarına ve birlikte seyahat edecekleri kişiler adına birlikte randevu alabilecektir.
İsveç vizesi almak için öncelikle, yapılacak seyahat türüne karar vermeli ve bu seyahat türü için istenilen vize başvuru evraklarının hazırlanması gerekiyor.
İsveç vize işlemleri için evrak hazırlarken, şu vize türlerinden hangisi talep edilecekse ona göre belgeler hazırlanmalıdır.
- İsveç turistik vizesi
- İsveç ticari vize
- İsveç aile ziyareti vizesi
- İsveç erasmus vizesi
Vize talepleri için genel olarak istenilen evraklarla birlikte, vize türüne göre bazı özel belgeler istenmektedir. Her başvurucu, başvuru formu, seyahat sigortası, uçak ve otel rezervasyonu, vize başvuru dilekçesi, finansal bilgiler gibi belgeleri hazırlamalıdır.
Vize İşlemleri İçin Sonuçlanma
İsveç vize başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra, vize değerlendirmelerinin tamamı İsveç Başkonsolosluğu tarafından yapılmaktadır. Turistik vize işlemleri için sonuçlandırılma, 7 – 15 iş günü arasında değişebiliyor. Oturma izni ve uzun süreli vize işlemlerinde, farklı evraklar istendiği gibi farklı incelemeler yapılıyor ve işlem süresi biraz uzayabiliyor. Seyahat yapacak olanlar, İsveç vize işlemleri için gereken süreyi hesaplayarak başvuruda bulunmalıdır.
İskandinav yarımadasında bulunan İsveç seyahatleri için vize başvurusu yapanlar, İsveç vizesi için gerekli evraklar listesini hazırlar ve başvurularını gerçekleştirirler. İsveç vizesi için gerekli olan evraklar talep edilecek olan vize türüne göre değişkenlik gösterecektir. Vize başvuru merkezi firmaların web sitelerinde ve İsveç Konsolosluk sitesinde, tüm belgeler güncellenmiş olarak gösterilmektedir.
İsveç vize belgeleri kişilerin mesleki durumlarına ve seyahat amaçlarına göre değişiyor. İsveç vizesi gerekli evraklar turistik vize, ticari vize, aile ziyareti vizesi, transit vize, erasmus vizesi gibi vize türlerine göre belirleniyor. Vize türleri için başvuru yapmak isteyenler, pasaportlarını son 10 yıl içerisinde almış olmalıdır. 10 yıldan eski pasaportlar için vize işlemleri yapılmıyor. Herkes seyahat sigortası yaptırmalı ve sigorta geçerlilik süresi, geri dönüş tarihini kapsayacak şekilde hazırlanmalıdır.
İsveç Vizesi Başvurusu
İsveç vizesi için gerekli belgeler hazırlandığında, İsveç vize başvurusu için randevu alınır. Vize başvuruları, aracı şirketlere yapılır ve İsveç vize gerekli belgeler randevu gününde eksiksiz olarak teslim edilir. İsveç Başkonsolosluğuna direk başvuru yapılabilir, ancak randevu almak ve diğer işlemler biraz uzun zaman alacağı için zaman kaybına neden olabilecektir. Randevu aldıktan sonra, ihtiyaç duyulan tüm belgeler öğrenilir ve güncel olarak bu belgeler hazırlanır.
Vize Başvuru Ücretleri
İsveç seyahatlerini planlayanlar, vize için randevu alırken, vize başvuru ücretleri hakkında bilgi sahibi olmalıdır. İsveç vize randevu alma işlemi yapıldıktan sonra hazırlanan tüm vize belgeleri teslim edilirken, vize ücretlerinin ödenmesi gerekiyor. İsveç vize türlerine göre ücret tarifesi de değişmektedir. Her yıl güncellenen fiyatlar, İsveç Başkonsolosluğu sitesinin vize başvurusu bölümünde gösteriliyor. Başvurucular, başvuru ve diğer hizmet bedellerini öğrenebilecektir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ülke ziyareti için İsveç vize işlemleri yaparak vize almak zorundadır. İsveç, yer aldığı coğrafi konumu göz önünde bulundurulduğunda turistik ziyarette bulunmak isteyenlerin en çok ilgi gösterdiği ülkelerden birisidir. İsveç vize işlemleri İstanbul İsveç Başkonsolosluğu ya da yetkilendirilmiş aracı firma olan vize başvuru merkezleri üzerinden randevu alınarak yapılmaktadır.
İsveç Vizesi İşlemleri İçin Randevu Alma
İsveç vizesi almak isteyenler öncelikle, seyahat tarihinden önce İsveç vize işlemleri ile ilgili tüm adımları tamamlamış olmalıdır. Bunun için vize randevu işlemleri, seyahat tarihinden en az 15 gün öncesine alınmalı ve randevu günü tüm evraklar, teslim edilmelidir. Randevu alma işlemleri, telefonla ya da online site üzerinden form doldurularak yapılabiliyor. Vize randevu alma işlemlerini tamamlayanlar, hemen istenilen belgelere hazırlamaya başlarlar.
Vize Başvurusu Merkezleri
İsveç vize başvuruları, hem İsveç Başkonsolosluğuna hem de vize başvuru merkezlerine yapılabiliyor. Vize başvuru merkezleri, İsveç vize işlemlerinin hızlandırılması ve daha kısa sürede vize çıkmasını sağlamaktadır. İsveç vizesi için, başvuru merkezlerinden randevu olmak isteyenler, firmanın internet sitesindeki randevu formunu doldurarak, seçtikleri tarih ve saate randevularını alabiliyorlar. Vize başvuru merkezleri, vize işlemlerini başlatabilmek için evrakların eksiksiz olmasını istiyor ve başvuru sırasında, parmak izi alma işlemlerini yapıyorlar.
İsveç Vizesi Evrakları Nelerdir?
İsveç vize evrakları genel evraklar ve mesleki evraklar olarak değişmektedir.
Turistik gezi amaçlı vize almak isteyenler şu evrakları hazırlamalıdır;
- Pasaport
- Vize başvuru formu
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Aile bilgileri başvuru formu
- Vize talep dilekçesi
- Mali durum belgeleri
Hazırlanacak olan belgeler, çalışanlar, şirket sahipleri, öğrenciler, emekliler için farklı olabiliyor. Bazı belgelerin İngilizce olarak doldurulması gerekiyor ve bu bilgi başvuru yapacak kişiye veriliyor.
İsveç Vizesi İçin Gerekli Belgeler 2021
İsveç vizesi için gerekli belgeler hazırlanırken, 2021 yılı güncel haliyle takip edilmelidir. Birçok özelliği ile insanların dikkatini çeken İsveç yılın belirli dönemlerinde, ülkemizden insanlar tarafından ziyaret edilmektedir. Schengen bölgesi ülkesi olduğu için kısa süreli seyahatler planlayanlar, vize başvurularını yaparak, aldıkları vizeler ile 90 günü aşmayacak seyahatler yapabiliyorlar.