BELÇİKA
Belçika Vizesi Nereden Alınır?
Belçika Konsolosluğu ve Belçika Elçiliği tarafından Belçika vizesi için yapılan başvurular doğrudan alınmaz. Belçika Schengen vizesini kısa süreli almak isteyen yabancı ülke vatandaşları öncelikle vize başvuru merkezi ya da seyahat turizm acenteleri tarafından Belçika vizesi almak için başvuru yapmalıdırlar. Vize başvuru merkezi olarak bilinen kurum sadece Türkiye vatandaşlarının vize başvuru işlemleri değil, Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu tüm vatandaşların başvurularını da almak için yetkilidir. Kısa süreli başvuruların değerlendirilmesi ve onaylanması ise Belçika Konsolosluğu tarafından belirlenir. Bunun aksine Belçika vizesi başvuru merkezi ya da akredite seyahat acentelerinin vize sürecine etkisi bulunmaz. Belçika Konsolosluğu’na iletilmiş olan başvuruda seyahat amacı tam olarak anlaşılmayabilir. Bu durumda ise ek evrak ya da belgeler talep edilebilir.
Belçika Vizesi Almak İçin İstenen Evraklar Nelerdir?
Belçika vizesi almak için öncelikle Belçika vize başvuru formu doldurulmalıdır. Formda yazılması gereken dil ise İngilizce, Flemenkçe, Almanca ya da Fransızcadır. Seyahat amacı, talep edilen vize türünün açık ve anlaşılır olması sürecin uzamaması adına önemlidir. Belçika vizesi sonrası Türkiye’ye geri dönüleceğine ilişkin delilleri sunmak Belçika vizesi almak için çok önemlidir. Bu şartların muhakkak tam ve eksiksiz olması, Belçika Konsolosluğu tarafından dikkat edilen hususlar arasındadır.
Belçika Vizesi Başvuru Formu Nasıl Olmalıdır?
Belçika vizesi başvuru formu Konsolosluk, seyahat acentesi, vize başvuru merkezi aracılığıyla ya da online olarak doldurulabilir. Başvuru formunu doldururken eksik olmamasına dikkat edilmelidir. Vize türüne göre belgelerin, pasaport ölçülerinde fotoğrafların başvuruda yer alması gerekir.
Belçika Vizesi Başvurusu ve Randevu
Belçika Konsolosluğu’ndan gereken randevu tarihi alınır. Başvuruların randevu ile yapılması zorunludur. Randevu almak için çevrimiçi başvuru yöntemi ya da çağrı merkezi kullanılabilir. Vize başvurusundan önce bu işlemleri yapmak gerekir.
Vize başvurusu ile alınabilecek randevu saatleri;
- Pazartesi 08:30-12:00
- Pazartesi 13:00-14:30
- Cuma 08:30-12:00
- Cuma 13:00-14:30
Bu gün ve saatler dışında randevu almak mümkün değildir. Randevu almadan önce işlemlerin Konsolosluk yoğunluğuna göre işlediğini göz önünde bulundurmalı, ona uygun olarak işlem yapılmalıdır.
Belçika Vizesi Başvurusunda Biyometrik Bilgiler
Belçika vizesi başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin, başvuruda biyometrik tüm bilgileri paylaşması zorunludur. Başvuruların ret sebepleri arasında biyometrik bilgilerin paylaşılmamış olması vardır. 12 yaş ve altı olan Belçika Schengen vize başvuru sahipleri için biyometrik bilgi zorunluluğu yoktur. Vize başvurularına bizzat gelmeleri ise zorunlu uygulamalar arasındadır. 12-18 yaş arası olan vize başvuru sahipleri, ebeveyn ya da vasisi ile beraber başvuru merkezine gelmelidirler. 12-18 yaş arası olan Belçika vize başvurusu sahibi, istenen biyometrik bilgilerini ebeveyni ile birlikte beyan edebilirler.
Belçika Vizesi Kaç Günde Sonuçlanır?
Belçika Schengen vize başvurularında turistik, ziyaret ya da ticari gibi kısa süreli vize türleri, genellikle Belçika Konsolosluğu tarafından 7-15 gün içerisinde sonuçlanır. Konsolosluk işlem yoğunluğu nedeniyle bu sürenin uzaması dikkate alınmalıdır. Konsolosluk inisiyatifinde olan başvuru süreci resmi tatil ya da kapalı zamanlarda daha uzun sürebilir.
Belçika Vizesi Ücretleri
Belçika vizesi türünde 6 yaş ve altında olan çocuk başvuru sahiplerinden ücret alınmıyor. Belçika Konsolosluğu’nun belirlediği ücretler arasında harç ve vize başvuru merkezi işlem ücretleri yer alır. Belçika Schengen vize başvuruları başvuru merkezi tarafından alınır. Belçika vizesi ücretleri D tipi vizelerden daha farklı ücretlendirilir. Vize ücretlerinin güncel tarifesi için Belçika Konsolosluğu, Belçika Büyükelçilik ya da vize başvuru merkezinden bilgi almak yararlı olur. Vize başvuruları çeşitli sebeplerle ret olabilir.
Böylesi durumlarda başvuru için verilmiş olunan ücret iadesinin geri alınamayacağını bilmek gerekir. Vize başvurusunun yeniden yapılması halinde bir önceki başvuruda olan eksiklikler göz önünde bulundurulmalı ve yeniden ücret ödenmelidir.
Belçika Vize Randevusu Almak İçin Ne Yapılır?
Belçika vizesi başvurusunu form doldurduktan sonra yapmak için randevu almak önemlidir. Randevu sonrası ise mülakata çağrıldığında tüm belgelerin bulundurulması gerekir. Eksiksiz, geçerli ve tüm belgelerle mülakata gidildiğinde davranışlar dâhil olmak üzere bir değerlendirme yapılır. Yetkililerin aklında soru işareti kalması durumunda ek bazı belgeler istemeleri mümkündür. Başvuru merkezinden alınan randevuda, başvuru sahibi önce almış olduğu vizede VIS’ni değilse bizzat başvuruya gitmesi gereklidir. Randevular mülakat olarak yapılmaz ancak bazı durumlarda yetkililer şahsen görüşme yapabilir. Seyahat planı yapılmadan önce tüm aksilikler göz önünde bulundurmalı ve buna uygun bir başvuru yapılmalıdır.
Belçika Vizesi Sponsor Evrakları
Öğrenci vizesi için başvuru yapan öğrencilerin, gelir beyan etmemeleri durumunda sponsor göstermeleri gerekir. Kalınacak sürede tüm finansal desteğin sağlanacağına yönelik sponsorluk evraklarının hazırlanması gerekir. Ebeveyn tarafından hazırlanan sponsorluk evraklarında meslek ve mali duruma yönelik belge olmalıdır. Vize başvurusunda başvuru sahipleri randevuya gerek görülmedikçe gelmek zorunda değildir. Sponsorun yazmış olduğu dilekçe, başvuru sahibinin 18 yaşından küçük olması halinde noterden onaylı muvafakatname ile yazılmalıdır.
Belçika Vizesi Sahiplerinin Dikkat Etmesi Gerekenler
Seyahat belgesinin geçerliliğini göz önünde bulundurarak, 90 gün geçerli olan Belçika vizesi başvurusu yapılması önemlidir. 180 gün içerisinde verilen bu 90 günlük sürede vize almadan geçiş yapılabilir. Vize türü göz önünde bulundurulmadan, tüm vize sahipleri geçerlilik süresini dikkate alarak giriş işlemlerini yapmalıdır. Belçika topraklarından çıkış itibari ile 3 ay geçerlilik süresi kalması oldukça önemlidir. Belçika vizesi alma şartları arasında özellikle pasaportların en son 10 yıllık olması, pasaport sayfalarının karşılıklı olarak 2 sayfasının boş olması, seyahat sonrasında 3 ay geçerli olması önemli şartlar arasındadır.
Belçika Konsolosluğu Ek Evrak Talebi
Belçika Schengen vizesi türüne göre seyahat amacı belirlenmeli ve ülkeye geri dönüleceği belgelerle ispatlanmalıdır. Banka hesap dökümü, sponsor evrakları ya da farklı şekilde belgelerle mali durumun kalınacağı sürede karşılayacak durumda olması gerekir. Seyahat belgesinde ya da gitme amacında bir tutarsızlık görülmesi halinde ek evrak talep edilebilir. Ek evrakların talep edilmesi kesin değildir çünkü Belçika Konsolosluğu tarafından belirlenir.
Yeşil Pasaport ve Belçika Vizesi
Belçika vizesi almak isteyen yeşil pasaport sahiplerinin vize başvurusu yapması zorunlu olmamakla birlikte muafiyetten yararlanılır. Yeşil pasaport sahibi olanlar Schengen ülkelerine seyahatlerini 90 gün içerisinde yapabilirler. Umuma mahsus pasaportlarda yer aldığı gibi yeşil pasaport sahipleri için de geçerli olan son 3 ay geçerlilik süresidir. Başvuruda bulunmadan önce tüm prosedürler gözden geçirilmelidir. Eksik ve yanlış olmaması vize başvuru süreçlerinin olumlu sonuçlanması için önemlidir.